La revista empresarial de la UEA presenta en aquesta edició una entrevista amb Inés Lumbreras, Vice-degana del Col·legi d’Enginyers Tècnics de Manresa. Parla sobre el perquè ens cal fer pedagogia de noves sortides tècniques professionals per a les dones, els reptes de ser dona professional en un món que sembla d’homes i les oportunitats professionals com a empresària a l’impulsar Ecopime.

Inés Lumbreras:

[Tweet “”Crec que no s’explica prou bé les sortides professionals que tenen les enginyeries. Dones””]

És enginyera tècnica industrial especialitzada en electrònica industrial. I ho és, segons ella, per vocació. Va estudiar a la UPC de Manresa i els seus companys d’estudi i de feina sempre han estat i són majoritàriament homes. És cofundadora de l’empresa Ecopime Projects, des d’aquest estiu és vicedegana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrial de Manresa, i forma part de la UEA Inquieta

Dius que ets enginyera tècnica per vocació?

Doncs si. Sempre m’ha cridat tot el tema de l’electrònica, i quan a casa s’arreglava alguna cosa m’agradava veure-ho com ho feien i ajudar. Sempre he tingut clar que volia estudiar quelcom tècnic, per això vaig cursar el batxillerat tecnològic, i va ser llavors quan vaig descobrir l’electrònica.

L’enginyeria és una de les carreres universitàries amb menys noies. Quantes éreu a la classe?

De 60 estudiants, 5 érem noies i la resta nois. Però no em va sorprendre per que a batxillerat aquesta diferència ja es viu. A la classe només érem dues noies. Tot i aquestes diferències jo sempre m’he sentit molt còmode, sempre m’he sentit una més del grup.

La falta de noies en aquestes carreres es deu a un tema de capacitat?

No, no. Tan els nois com les noies tenim la mateixa capacitat per estudiar i desenvolupar els continguts de la carrera. I una mostra és que de les cinc noies que érem a la carrera, totes la vam acabar i ara estem treballant en el sector. En canvi, molts dels nois no la van acabar.

Així, per que creus que no atrauen les carreres d’enginyeria a les noies?

Penso que és un tema cultural. Sempre ens pinten la figura de l’enginyer com un home, serio, encorbatat,… i no és així. A part d’això, crec que no s’explica prou bé les sortides professionals que tenen les enginyeries, sinó hi hauria més noies. Diuen que les noies tenim un caire més d’atenció a les persones, i per això carreres com les enginyeries no acaben d’encaixar, però no és cert. Hi ha algunes especialitzacions que tenen sortides laborals en aquests àmbits.

[Tweet “Les 5 noies que érem a la carrera, totes la vam acabar i ara estem treballant en el sector. En canvi, molts dels nois no la van acabar”]

Cal pedagogia des de l’escola?

I tant, els estudiants trien els estudis que volen seguir cursant abans d’acabar l’ESO. De fet, des del d’enginyers tècnics industrials de Manresa aquest és un tema que tenim molt present, i aquest estiu vam organitzar un taller per a joves de 3r i 4t d’ESO i1r i 2n de Batxillerat per introduir i familiaritzar als joves en el món de l’enginyeria, i va ser un èxit. Es necessari que els joves quan triïn la seva carrera professional ho facin amb fonament de causa.

Com és treballar en un sector tant masculí? Com ho veus des de la teva posició de vicedegana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrial de Manresa?

Per mi és molt normal treballar envoltada d’homes, tot i que cada vegada hi ha més noies. No he viscut cap mala experiència i tampoc he tingut cap tracte especial. Si que alguna vegada he vist la reacció d’algú quan ha vist que l’enginyer d’obra era una noia, però res més. Formo part de la junta de govern des de fa dos any i des de aquest estiu ocupo el càrrec de vicedegana. Des del meu càrrec treballo per atraure a més noies, ja que només representem el 10% de tot el Col·legi. A banda d’això per mi ocupar aquest càrrec és un reconeixement a la meva feina, a la meva empresa, a la dedicació, professionalitat, implicació en la professió i l’esforç constant.

⇉ Ecopime és una empresa jove que va néixer de la bogeria i la passió per la professió dels seus fundadors: Inés Lumbreras i Marc Sendiu. Tots dos són enginyers tècnics i antics companys d’estudi a la universitat, que van decidir emprendre i muntar una enginyeria -arquitectura a finals de 2012 a Igualada. “Vam arriscar molt per que el sector amb qui més treballem, el de la construcció, estava molt tocat”, asseguren, però l’empenta i les ganes de treballar van sobreposar-se a qualsevol entrebanc.

Es van establir al viver d’empreses d’Igualada, i dos anys després, per tenir més visibilitat, es van traslladar a l’actual seu, al carrer Òdena, 56 d’Igualada. ‘Treballen en el desenvolupament de projectes d’obertura o millora d’una empresa o local, i s’encarreguen de tots els requisits tècnica i d’instal•lacions, i de la gestió de permisos i llicències.

INÉS LUMBRERAS ECOPIME

Àmplia carta de serveis ↴

Realitzen projectes d’activitat, obertura de negocis, legalitzacions i dimensionat d’instal·lacions, ampliacions d’activitats, certificació energètica d’edificis i locals, llicències d’activitat, reformes i obra nova de cases particulars i indústries, i pel que fa a temes més relacionats amb l’arquitectura ofereixen serveis de cèdules d’habitabilitat, idoneïtat tècnica, projectes d’obra menor, coordinació d’obres, coordinació de seguretat i salut, etc. Ecopime també està acreditada en plans d’autoprotecció d’interès per a les entitats locals de protecció civil. Una oferta de serveis molt amplia que poden oferir “per que tenim les dues vessants, la d’enginyer i arquitecte amb un equip multidisciplinar format per professionals d’aquests àmbits”, afirmen.

EI servei més sol·licitat és el de legalitzacions d’activitats i obertura de negocis, sense oblidar les reformes que des de fa uns anys han tingut un repunt, i “no només reformes a nivell particular, sinó també industrial, ja que hi ha empresaris que prefereixen adequar una nau que comprar-ne una de nova”.

INÉS LUMBRERAS ECOPIME 1

Un dels elements que han de tenir presents a l’hora de treballar en qualsevol projecte és la normativa vigent. En aquest sentit, és important la formació continua i estar al dia de totes les normatives, tant a nivell general, com local, la que cada població te les seves pròpies ordenances municipals. Així per una perfumeria a Barcelona has de fer més tràmits que no pas si la obres a Igualada”. Tot i això, asseguren des d’Ecopime que per obrir un negoci de baix impacte el tràmit és molt ràpid, i amb unes setmanes ho pots tenir llest. Les activitats que tarden més són les que a nivell de normativa han de complir temes sanitaris, d’alimentació, de medi ambient, riscos, etc.

El valor afegit
Treballen a Igualada però, el gruix de clients el tenen a fora, “a la zona de Barcelona i area metropolitana, i també a la resta de Catalunya i en diversos Llocs d’Espanya” expliquen. Son conscients de la gran competència que tenen al mercat, sobretot a l’àrea de Barcelona, però saben quin es el seu valor afegit: “ens diferenciem pel tracte de proximitat amb el client, un tracte de tu a tu, que generi una relació de confiança”.

El client d’Ecopime “no té un perfil concret, sinó que es molt divers”, des d’un emprenedor que vol obrir un negoci, un propietari d’un local que vol reformar-lo, un empresari que vol ampliar les seves instal·lacions, o fins i tot un particular que vol fer una reforma a casa seva. També ofereixen una amplia carta de serveis per a l’administració pública. Recentment, han portat a terme els treballs de direcció d’obra i coordinació de seguretat i salut en la segona fase de la urbanització del carrer Major la Plaça Major, per encàrrec de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

 

Ens encantaria ajudar la seva empresa a assolir els seus objectius ↳ Parlem

Notícia completa en aquest enllaç   ➥  https://goo.gl/ZdiuYz

Tens dubtes?

Truca ara o omple el formulari!

SOLICITA INFORMACIÓ PERSONALITZADA