El departament d’habitatge de la Generalitat de Catalunya ha impulsat unes noves subvencions per a d’accessibilitat per a persones grans. Aquest nou ajut té com a objectiu regular les actuacions en matèria d’accessibilitat universal a l’habitatge, per a persones grans, discapacitats/des o persones en situació de dependència. 

Les subvencions pretenen reforçar l’atenció a la dependència i promoure el canvi de model de suports i cures de llarga duració, segons el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Es podran sol·licitar del 29 de novembre de 2022 al 31 de gener de 2023, inclosos. 

A Ecopime t’ajudem en tota la tramitació tècnica per a demanar ajut per a millorar l’accessibilitat del teu edifici.

Què fer perquè el meu edifici sigui més accessible?

L’accessibilitat és una condició que cal que compleixin els entorns, per tal que siguin accessibles a la majoria dels ciutadans. Considerem que un edifici és accessible quan es compleixen aquests tres paràmetres: 

  • És accessible des de l’exterior o des de les zones comuns exteriors 
  • És accessible a les plantes de l’edifici, és a dir: portal, replans, etc. 
  • És accessible entre les plantes, és a dir, d’un pis a l’altre 

Hi ha una sèrie de deficiències en accessibilitat que són d’allò més habituals, com és el cas de: 

Esglaó o escales d’accés al portal 

Els esglaons entre la borera i l’accés als edificis són problemes molt habituals als edificis construits. Si no és possible la modificació de l’alçat oferint pendent a l’espai, caldrà la instal·lació de rampes interiors o exteriors. 

Esglaó o escales a l’interior de portals o zones comuns 

Un altre dels problemes a l’interior dels habitatges són els esglaons o les escales d’interior. En aquest cas, algunes solucions són la instal·lació d’ascensors amb accés des de la borera, la instal·lació de rampes d’accés interior, la instal·lació de plataformes o cadires salvaescales, etc. 

Manca d’ascensor accessible 

També és molt comú el cas d’habitatges que no tenen ascensor; en aquests casos podem trobar-nos en dues situacions, o bé que s’hi pugui instal·lar fàcilment, o bé que no es disposi de cap espai per a la seva construcció. En aquest últim cas, caldrà estudiar les possibilitats exteriors, tenint en compte que es tractaria d’una ocupació pública. 

Qui podrà beneficiar-se dels nous ajuts d’accessibilitat?

La subvenció està dirigida a persones físiques o jurídiques, propietàries o usufructuàries dels edificis d’habitatges i habitatges, on resideixi alguna persona que compleixi com a mínim una de les següents condicions: 

  • Tenir 70 anys 
  • Tenir una discapacitat d’accessibilitat reconeguda 
  • Trobar-se en situació de dependència, i de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. 

Totes les obres han de complir la normativa estatal, autonòmica i municipal en matèria d’accessibilitat, i no poden haver-se iniciat abans de l’1 de febrer de 2020, i han de finalitzar abans del 31 de març de 2023, inclòs (independentment del moment en què es concedeixi la subvenció). 

 

Contacta amb Ecopime si necessites suport en la tramitació de les subvencions d’accessibilitat. 

Tens dubtes?

Truca ara o omple el formulari!

SOLICITA INFORMACIÓ PERSONALITZADA